Optimalisatie van processen door voortschrijdend inzicht

Op de pagina Workflow automatisering: een voorwaarde voor groei beschreven we twee soorten taken:

  • Taken die het best (of uitsluitend) door een mens gedaan kunnen worden (soms zelfs maar door 1 bepaald persoon);
  • Taken die geautomatiseerd kunnen worden.

Eigenlijk hoort daar nog een derde soort bij: taken die aangepast zouden moeten worden, omdat ze dan wel te automatiseren zijn.

Tijdens de eerste automatiseringsfase zoeken we altijd naar low hanging fruit. Taken die relatief makkelijk te automatiseren zijn, en heel veel tijdswinst opleveren. Soms zijn bepaalde optimalisaties zo overduidelijk dat we die meteen meenemen, maar veel optimalisatie-gerelateerde ideeën laten we meestal bewust links liggen. Waarom? 2 redenen:

Door de scope van een project zo klein mogelijk te houden vergroot je de kans op succes. Hoe meer onderdelen je in een project onderbrengt, hoe minder aandacht je aan ieder onderdeel kunt besteden omdat mensen nu eenmaal niet op veel dingen tegelijk kunnen focussen. Daarbij zal de doorlooptijd van een groter project langer zijn, dus begint je return-on-investment later, en bestaat de kans dat veranderingen in je omgeving (markt) je dwingen bepaalde beslissingen te herzien.
Het is meestal heel erg lastig om de juiste set features te bepalen, maar gelukkig doen wij dit niet voor het eerst!

Tijdens het automatiseringsproces ontstaat voortschrijdend inzicht. En dit zorgt gegarandeerd voor wijzigingen in processen en taken. Hoe meer je al geautomatiseerd hebt, hoe groter de kans dat je hier weer iets aan wilt wijzigen. En dan wordt automatisering vaak een (te) dure hobby.

Een verschuiving die nooit stopt

Zodra je het laaghangend fruit hebt geautomatiseerd, onderzoeken we wat daarna het belangrijkst is om te automatiseren. Hierin nemen we natuurlijk al het ontstane voortschrijdend inzicht mee. Het leuke is, dat door deze iteraties steeds meer inzicht ontstaat in hoe je taken die ogenschijnlijk niet automatiseerbaar zijn, aangepast kunnen worden zodat het wel kan. Stapje voor stapje automatiseer je meer, totdat de kosten van een automatiserings-slag niet meer opwegen tegen de besparing die het oplevert. En dan ben je waar je zijn wilt, voorlopig. Want met alle tijd die je over hebt zorg je voor nieuwe kansen en groei. En daar ontstaan gegarandeerd nieuwe automatiseringswensen uit. En dan heb je de smaak te pakken!

Vind je dit interessant?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kopje koffie of een belafspraak met Casper. Samen komen jullie er dan snel achter of procesanalyse en optimalisatie door Webenable voor jouw bedrijf interessant kan zijn.

Neem contact met ons op

We horen graag van jou en je hoort snel weer van ons!