ma. 30 apr. 2018

Alleen kosten maken als je werkt (dus niet ’s nachts)

Werken in de cloud is handig, maar dat kan je ook meer geld kosten dan nodig is. Sterker nog, veel bedrijven betalen onnodig veel cloudkosten. Voor een van onze klanten hebben we daar een mooie oplossing voor geïmplementeerd. Door, heel simpel eigenlijk, een soort timer aan de server te hangen. Hoe dat werkt? Lees verder!

Coding computer
Een van onze klanten heeft een werkplek in de cloud. Daar bevindt zich een server waar ze op piekmomenten met twintig man tegelijk gebruik van maken. Hiervoor betaalt dit bedrijf een zeker uurtarief aan het Google Cloud Platform, óók voor de tijd dat het geen of minder gebruik van wordt maakt. Denk aan de nachtelijke uren. De medewerkers liggen dan te slapen (of te Netflixen) wat betekent dat er voor niets betaald wordt voor de Google Cloud Server. Zonde, toch?

Overcapaciteit
Dat geldt ook voor de momenten waarop er veel minder mensen aan het werk zijn. Zo werken er op bepaalde dagen minder mensen en zijn er in de weekeinden maximaal twee medewerkers aan de slag. Bij elkaar opgeteld is er dus best veel overcapaciteit. Dan rijst natuurlijk de vraag: waarom staat die server 24/7 volop te draaien? Want dat is helemaal niet nodig.

Google Cloud Functions
Hiervoor hebben we de volgende oplossing gemaakt: een soort digitale timer. Denk aan de tijdschakelaar waarop je de tijd hebt ingesteld dat verlichting moet branden. Hiervoor hebben we met behulp van Google Cloud Functions een stukje software gemaakt dat bepaalt op welk moment een bepaalde capaciteit nodig is. Kortgezegd: op de uren dat het niet nodig is, schakelt de server uit. Per dag van de week kan worden ingesteld hoeveel servercapaciteit nodig is. En mocht het een keer onverwacht druk zijn, dan kan de capaciteit handmatig worden opgeschroefd.

Github
Dankzij deze toepassing maakt dit bedrijf efficiënt gebruik van de cloud en je kunt je voorstellen dat dat behoorlijk scheelt in de kosten. Dat is mooi. Maar wat nog mooier is, is dat je de manier waarop we dit hebben gefaciliteerd straks terug kunt vinden opGithubOp dit open source platform delen ontwikkelaars van allerlei bedrijven – vanWebenableMicrosoften – stukjes software voor publiek gebruik.

Developers
Zo leveren wij ook een bijdrage aan dit platform, een soort ontwikkelplaats voor developers waar iedereen software kan helpen verbeteren, maar ook pakken voor eigen gebruik. Onze bijdragen zijn groeiende, dus straks kun je hier veel meer werk van onze ontwikkelaars terugvinden.

Eigen timer knutselen
Dus als je een beetje handig bent met software, kun je met behulp van de bijdragen van Webenable
je eigen ‘timer’ in elkaar knutselen. Lukt dat niet, dan weet je ons te vinden! We hebben het zo voor je gefixt.