di. 1 okt. 2019

Google Cloud Learning Expedition Tel Aviv

Graag blikken we terug op een bijzonder event dat Casper in september 2019 heeft bijgewoond. Door onze Google Cloud accountmanager Marjam Bahari werd hij uitgenodigd voor de Google Cloud Learning Experience in Tel Aviv. Dit bijzondere evenement was opgezet voor verschillende doeleinden.

Tel Aviv

Graag blikken we terug op een bijzonder event dat Casper in september 2019 heeft bijgewoond. Door onze Google Cloud accountmanager Marjam Bahari werd hij uitgenodigd voor de Google Cloud Learning Experience in Tel Aviv. Dit bijzondere evenement was opgezet voor verschillende doeleinden.

Interessante tools
Natuurlijk stonden meer Cloud-inkomsten voor Google voorop. Hierover was en is iedereen heel duidelijk: Google Cloud groeit sinds enkele jaren explosief. Google is ontzettend eager om zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen. Dit evenement was onderdeel van deze strategie. Het tweede doel van het event was het informeren van (potentiele) klanten door Google medewerkers. Daarom werden er door Google specialisten verschillende lezingen gegeven over onder andere Cloud Security (Cloud Security Scanner, Cloud Armor, Event Threat Detection etc). Dit leverde interessante informatie op over hoe ook Webenable een en ander beter kan beschermen. Ook ‘Al’ kwam aan bod. Er werden interessante tools belicht die Google ontwikkelt waardoor je met steeds minder AI-kennis toch gebruik kunt maken van neurale Google-netwerken (AutoML). Tot slot werd de Multi-cloud-strategie behandeld. Google ontwikkelt een product (Anthos) waarmee containers binnen GCP, maar ook op eigen hardware en AWS/Azure kunnen worden gemanaged. 

Bezoeken van interessante startups
Ook bood het dynamische event volop gelegenheid om kennis te maken met de Israëlische tech/startup cultuur en mentaliteit. Er was een indrukwekkende lijst van startups samengesteld.

Taranis
Taranis bijvoorbeeld, ontwikkelt een product dat foto’s van landbouwpercelen analyseert. Dit begint met satellietfoto’s. Op basis daarvan bepaalt het systeem van welke velden er beelden in hogere resolutie moeten worden gemaakt door een klein vliegtuigje. Nadat ook die beelden verwerkt zijn, worden er drones naar bepaalde plekken gestuurd die ultrahoge resolutiebeelden maken, zodat ze schimmels, parasieten, et cetera in kaart kunnen brengen. De optelsom stelt Taranis in staat om rapporten te maken die resulteren in een aanzienlijke stijging van de opbrengst. Ze zijn vijf jaar geleden gestart en analyseren momenteel maar liefst zeventig procent van de landbouw ter wereld!

Breeze-o-meter
Breeze-o-meter analyseert data van bestaande luchtkwaliteitssensoren die veelal van de overheid zijn. De analyses worden onder meer voor volksgezondheid gebruikt: op o.a. hun site kun je zien wat de luchtkwaliteit is in jouw leefomgeving.

Drive
Drive is een automotive-gerelateerde startup incubator die zes succesvolle startups per jaar levert en zeer hoge investeringen en ook exits realiseert. Zij boeken veel successen, zoals een voetgangersdetectiesysteem op basis van analyse van WIFI-signalen die Volvo in alle auto’s gaat monteren. Het betreft een hoogwaardige screening en een goed geolied incubatieproces met echte Israëlische militaire discipline. Het is bijna beangstigend, maar vooral inspirerend.

PerimeterX
Ook is een bezoek gebracht aan de startup PermiterX. Dit is een beveiligings-SAAS-product dat integreert met alle populaire web-systemen (van CDN tot direct in PHP / asp.net) en bots detecteert. Dit vermindert natuurlijk de risico’s, maar ook het grote dataverkeer en de serverbelasting voor websites met veel verkeer. Zij stellen dat grote websites alleen al door de hosting-kosten-reductie een goede business case heeft dit systeem te gebruiken.

eToro
Het verbazingwekkende platform eToro maakte tevens onderdeel uit van het programma. Online handelen in aandelen wereldwijd, B2C, gamified en dat is nog maar het begin. Ze ’tokenizen’ echte goederen op basis van blockchain. Casper werd overweldigd door de presentatie! Een van hun oprichters creëerde ook Ethereum. Na thuiskomst heeft Casper natuurlijk direct de zelf geminede Etherium-coins in een eToro-wallet ondergebracht.

Remagine Ventures
Tenslotte heeft Remagine Ventures zichzelf voorgesteld: een venture capitalists-groep die investeert. Kijk eens naar Hour One. Ze kunnen je één keer filmen en daarna echte videobeelden van je maken waar ze je alles laten zeggen.

Warme gastvrijheid
Bij iedere startup werden we warm onthaald op een informele, informatieve manier met een of meerdere presentaties door de eigenaar/oprichter. Zeer interessant. Extra leuk detail: overal waar we waren leek een overvloed te zijn aan lekkere hapjes en drankjes. Ook was overal vers gesneden fruit, zodat je altijd de gezonde keuze kon maken. Dat doet Webenable ook al vanaf het begin, leuk om dat hier ook te zien.

Workshop innovatie door Bill o’Conner
Hiervoor werd Bill o’Conner ingevlogen vanuit de Verenigde Staten. In eerste instantie een onbekende naam voor Casper. Maar hij schijnt een autoriteit te zijn op het gebied van Innovatie.

Zijn workshop ging dus ook over innovatie. Wat is dat nu eigenlijk, hoe pak je dat aan en hoe vooral niet? Bijzonder interessant en motiverend! Casper: ‘Ik zou willen dat wij hem een ochtendje konden inhuren, maar ik zal het vooralsnog maar zo goed mogelijk zelf moeten proberen over te brengen.’

Wat leuk is, is dat Webenable voornamelijk innovatief bezig is. Want Webenable ontwikkelt maatwerk software waardoor bedrijven sneller kunnen groeien / meer winst kunnen maken. Dit zijn stuk voor stuk innovatieve projecten, en Casper kwam er tijdens deze sessie achter dat innovatie bij Webenable eigenlijk heel gewoon is.

Conclusie
Een leuke week waarin Casper veel geleerd heeft over nieuwe technologieen, startup-culturen en innovatie. Zeer bruikbaar voor de ontwikkeling van Webenable.

Edit: een fun-fact is dat Webenable en Exposar sinds 1 oktober 2020 samen een softwarepakket aan het ontwikkelen zijn waardoor de fashion wereld nooit meer hetzelfde zal zijn 😊. Webenable en Exposar ontmoetten elkaar voor het eerst op dit event.