Hoe het is begonnen

Een stukje historie

Webenable is een software ontwikkelingsbedrijf gevestigd in Hoorn. Het bedrijf is in 2005 opgericht door Casper de Geus en heeft op dit moment 3 eigenaren en 16 medewerkers.

Kern/Van Webenable

Webenable is gefocust op techniek. Dat komt doordat Casper de Geus van 1998 tot 2017 werkzaam was als software ontwikkelaar, hostingomgevingen optuigde en als business analist klantvraagstukken analyseerde zodat hiervoor de beste technische oplossingen konden worden ontwikkeld. Vanuit dit perspectief ontwikkelt Webenable voor haar klanten oplossingen met een gedegen technische fundering, waardoor betrouwbaarheid en uitbreidbaarheid optimaal zijn ingericht.

Culture

Kern

Grafixart

Wat/Levert Webenable?

Naast het ontwikkelen van high performance / high available e-commerce applicaties (zoals Webshops met >100k omzet per dag) en het ontwikkelen van maatwerk ERP / CRM / WMS software, is Webenable erg bedreven in samenwerkingen met andere partijen. Zonder samenwerkingen komen serieuze software applicaties niet van de grond. Webenable positioneert zich als een gecommitteerde partner voor de lange termijn die haar klanten naast software- en hostingdiensten voorziet van strategisch/technisch advies en een spil vormt in de samenwerking met alle betrokken partijen.

We like to think ahead

Snelheid en duurzaamheid/Van het World Wide Web

In 2015 zagen Casper en één van zijn huidige compagnons Jeroen in dat het internet 2 interessante problemen heeft die in 1 klap opgelost kunnen worden: snelheid en energieverbruik. Door het ontwikkelen van software die efficiënt omgaat met systeembronnen worden webapplicaties sneller én is er minder servercapaciteit nodig, dus wordt er minder energie verbruikt. Op dit moment zijn klanten van Webenable natuurlijk blij met de hoge snelheid van de webapplicaties die Webenable ontwikkelt, in de toekomst komt daar ongetwijfeld nog een factor bij: zodra er een energielabel voor websites wordt uitgegeven zitten klanten van Webenable goed.

Het Hydrazine/Framework

Webenable ontwikkelt sinds 2016 aan haar eigen framework waarop supersnelle e-commerce applicaties ontwikkeld worden. Dit framework is Hydrazine genoemd: raketbrandstof maar dan op een juist duurzame manier. Het Hydrazine framework (eind 2022 is Hydrazine versie 2.0 gereleased, een volledig redesign na alle learnings van Hydrazine 1) wordt als basis gebruikt voor alle projecten die Webenable uitvoert, en zodra het framework volwassen genoeg is, wordt het open source gemaakt.

We provide new opportunities and growth

Webenable/De naam

In 2005 wilde Casper de Geus het internet 'enablen' voor zijn klanten. Daaruit is de naam Webenable ontstaan. Webenable ontwikkelt nog altijd vrijwel uitsluitend web toepassingen.

Webenable/Het logo

De groene 'Webenable bloem' is in 2005 ontworpen door ontwerper Piet Rijkhoff. Zijn gedachte was een wereldbol die iets uitzendt. Maar Casper zag direct wat het echt was: het bovenaanzicht van een bloemkool, zijn favoriete groente (mits bereid door zijn moeder Elly). Recente ontwikkelingen aan de huisstijl hebben de 'Webenable bloemkool' een beetje verbasterd en naar de achtergrond geduwd, maar Casper blijft zich inzetten het logo niet verloren te laten gaan.

Het Webenable logo

De link/Met luchtvaart

Casper's grote passie is vliegen. Vanaf het eerste moment dat hij zich kan herinneren zijn er 2 dingen het belangrijkst in het leven: computers (omdat zijn vader Kees vanaf het ontstaan van de eerste computers werkzaam was in deze sector) en vliegtuigen (omdat zijn vader hem vaak meenam naar Schiphol en zelf ook vloog in kleine vliegtuigen). In principe is er geen direct verband tussen Webenable en luchtvaart omdat Webenable luchtvaart niet gebruikt in haar marketingstrategie. Maar de precisie van het besturen van een vliegtuig, het vooraf nadenken over risico's en noodscenario's, het begrijpen van aerodynamica en hoe de diverse systemen in een vliegtuig werken, komen allemaal terug in het ontwikkelen van serieuze, betrouwbare en schaalbare oplossingen die Webenable voor haar klanten ontwikkelt. Omdat Casper zo is, werken er bij Webenable alleen maar mensen die ook zo zijn. Dingen kunnen doen doordat je ze begrijpt.

Let's find the best solution