do. 15 sep. 2022

Personeelstekort? Dit kun je oplossen met automatisering!

Je hoort de laatste tijd vaak dat er door personeelstekorten allerlei dingen niet kunnen, langer duren en/of duurder zijn. Voor afnemers van producten en diensten is dat lastig, en voor ondernemers betekent dit dat hun bedrijf stagneert en in ieder geval hun groei ernstig beperkt wordt.

Webenable automatiseren


Je hoort de laatste tijd vaak dat er door personeelstekorten allerlei dingen niet kunnen, langer duren en/of duurder zijn. Voor afnemers van producten en diensten is dat lastig, en voor ondernemers betekent dit dat hun bedrijf stagneert en in ieder geval hun groei ernstig beperkt wordt.

Een mogelijke oplossing voor deze problematiek is automatisering. Door ervoor te zorgen dat bepaalde handelingen niet meer door mensen worden gedaan maar door computers, zorg je ervoor dat je met dezelfde mensen meer gedaan kunt krijgen.

Ben je benieuwd wat de consequenties van automatisering zijn voor je bedrijf en je medewerkers? Vraag je je af of automatisering ook voor jouw bedrijf een oplossing kan zijn? Weet je niet waar je moet beginnen? Dit artikel legt in het kort uit hoe Webenable het automatiseren van bedrijven aanpakt, en waarom een kopje koffie drinken bij Webenable je eerste stap zou moeten zijn.

Automatisering, is dat eng?
Als je iets automatiseert, betekent dit dat je het zelf niet meer hoeft te doen. Dat klinkt misschien een beetje griezelig, want dingen moeten natuurlijk wel op een juiste manier uitgevoerd worden. Als je niet goed genoeg begrijpt hoe automatisering werkt, is het begrijpelijk dat je het eng vindt. Onbekend maakt immers onbemind.

Bij Webenable lossen we dit probleem op door ervoor te zorgen dat jij als ondernemer goed begrijpt hoe automatisering voor jouw bedrijf zou kunnen werken. Dat doen we door in een gesprek samen over je belangrijkste werkprocessen te praten. We visualiseren ze, waar mogelijk optimaliseren we ze, en vertellen je of en zoja hoe we dit met behulp van software kunnen automatiseren. Je zult zien dat dit hele interessante inzichten geeft!

Consequenties hiervan voor je bedrijf en medewerkers
Als je automatisering gaat toepassen binnen je organisatie heeft dat gevolgen voor personeel. Het werk gaat inhoudelijk veranderen, want de ontwikkelde software wordt gebruikt door de medewerkers.
“Raak ik nu mijn baan kwijt?” of “Word ik weggeautomatiseerd?” zijn veelgestelde vragen onder personeel. In onze praktijk is het antwoord hierop: “Nee”. Maar wat verandert er dan wel?

In de praktijk beginnen we altijd met het automatiseren van de meest eenvoudige taken die het vaakst uitgevoerd worden. Het rendement is dan het hoogst, want de meest simpele taken zijn het eenvoudigst in software te vatten, én niemand vindt het leuk om ze uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het handmatig overtypen van de inhoud van een e-mail in een bepaald programma, of het handmatig plaatsen van (terugkerende) bestellingen voor een klant. De meeste mensen vinden dit soort werk saai, fouten worden helaas wel eens gemaakt met alle gevolgen van dien, en het belangrijkste: mensen kunnen veel meer toegevoegde waarde aan een bedrijf leveren dan het uitvoeren van dit soort herhalend werk.
Door de software het saaie werk (met hogere precisie en 1000x zo snel) te laten doen, kun je je medewerkers dus veel effectiever inzetten. 10x zoveel werk verzetten met hetzelfde team, het kan echt.

Kan automatisering ook voor jouw bedrijf een oplossing zijn?
Dit hangt natuurlijk sterk af van wat je bedrijf doet, hoe er gewerkt wordt en uiteraard werkt automatisering het best bij administratieve processen. De beste manier om erachter te komen is om eens langs te komen bij Webenable. Of even te bellen met Casper. Hij kan snel en vrijblijvend inschatten of het zin heeft om jouw vraagstuk verder te onderzoeken.

Kosten: automatisering is toch heel erg duur?
Automatisering is kostbaar, maar wordt pas duur zodra je er niet voldoende profijt van hebt om de investeringen te verantwoorden. Webenable heeft in haar bestaan uitsluitend succesvolle projecten opgeleverd, waarbij de klant door gebruik van de ontwikkelde software kon groeien. We zijn daar erg trots op, en doen ons uiterste best dit zo te houden. Daarom beginnen we niet aan projecten waarbij we twijfelen over het nut ervan voor de klant.

Dat betekent dus dat de investering best fors kan zijn, maar je het snel terugverdient.

Bedrijven met een toekomstvisie investeren juist nu in automatisering, om ondanks de personeelstekorten te kunnen groeien.

Je volgende stap
Als dit artikel je aanspreekt, neem dan contact op voor een kopje (lekkere) koffie met Casper. Of maak een belafspraak. Samen bepalen jullie dan vrijblijvend of automatisering voor jouw bedrijf een oplossing zou kunnen zijn.