Procesautomatisering

Optimalisatie van processen door voortschrijdend inzicht

Jochem van de Berg, Henk Mollema, Vincent Vu, en Marc Roosendaal op de Webenable Hackathon 2021

Optimalisatie van processen door voortschrijdend inzicht

 

Wil je meer tijd overhouden voor de dingen die er in je bedrijf echt toe doen, wil je middelen efficiënter inzetten en het aantal fouten in processen terugdringen zodat je klanten sneller kunt bedienen? En wil je meer inzicht in processen zodat je door te monitoren en te optimaliseren kunt werken aan het verbeteren van je organisatie? De specialisten van Webenable zorgen ervoor dat jij voor je doelgroep het verschil kunt maken! Benieuwd hoe zij dit doen? Op deze pagina maak je kennis met de manier waarop ze voor je op zoek gaan naar laaghangend fruit om processen vervolgens te optimaliseren door voortschrijdend inzicht.

 

Hoe gaan we voor je op zoek naar laaghangend fruit?

Tijdens de eerste automatiseringsfase zoeken we altijd naar laaghangend fruit. Dit zijn taken die relatief makkelijk zijn te automatiseren en veel tijdswinst opleveren. Soms zijn bepaalde optimalisaties zo overduidelijk dat we die meteen meenemen. Maar veel optimalisatie-gerelateerde ideeën laten we meestal bewust links liggen. Waarom? Er zijn daarvoor twee belangrijke redenen.

 

We houden de scope van je project zo klein mogelijk

Ten eerste vergroot je de kans op succes door de scope van een project zo klein mogelijk te houden. Hoe meer onderdelen je in een project onderbrengt, hoe minder aandacht je aan elk onderdeel kunt besteden. Mensen kunnen zich nu eenmaal niet op veel dingen tegelijk focussen. Daarbij zal de doorlooptijd van een groter project langer zijn. Je Return on Investment (ROI) begint dus later en daarom bestaat de kans dat veranderingen in je omgeving (markt) je dwingen bepaalde beslissingen te herzien. Meestal is het erg lastig om de juiste set features te bepalen, maar gelukkig doen wij dit niet voor het eerst!

 

Ten tweede ontstaat voortschrijdend inzicht pas tijdens het automatiseringsproces. Dit zorgt gegarandeerd voor wijzigingen in processen en taken. Hoe meer je al hebt geautomatiseerd, hoe groter de kans dat je hier weer iets aan wilt wijzigen. Automatisering kan dan een (te) dure hobby worden en wij behoeden je hiervoor.

 

Hoe zorgen we voor nieuwe kansen en groei?

Zodra je het laaghangend fruit hebt geautomatiseerd, onderzoeken we wat daarna het belangrijkste is om te automatiseren. Hierin nemen we natuurlijk al het ontstane voortschrijdend inzicht mee. Het leuke is dat door deze iteraties steeds meer inzicht ontstaat in hoe je taken die niet automatiseerbaar zijn, aangepast kunnen worden zodat het wel kan. Stapje voor stapje automatiseer je meer, totdat de kosten van een automatiseringsslag niet meer opwegen tegen de besparing die het oplevert. Dan ben je waar je voorlopig wilt zijn. Want met alle tijd die je over hebt, zorg je voor nieuwe kansen en groei. Daaruit ontstaan gegarandeerd weer nieuwe automatiseringswensen en dan heb je de smaak te pakken!

 

Let's find the best solution