za. 23 okt. 2021

Webenable Hackathon 2021: hier spoken developers

Op 14 oktober 2021 was het weer zover: de derde editie van de Webenable Hackathon. Dit keer hebben we ervoor gekozen om ook enthousiastelingen van buitenaf deel te laten nemen. Hierdoor ontstond een grotere groep, een grotere diversiteit aan projecten en meer gezelligheid! Het hoofdthema dit jaar ging over spoken. Niet ieder project hoefde hier iets mee te doen, maar er spookte voldoende om ons oude kaaspakhuis komende Halloween om te toveren tot spookhuis. Kijk de video, en lees snel verder hoe het resultaat hiervan komende Halloween voor iedereen onthuld wordt!

Op 14 oktober 2021 was het weer zover: de derde editie van de Webenable Hackathon. Dit keer hebben we ervoor gekozen om ook enthousiastelingen van buitenaf deel te laten nemen. Hierdoor ontstond een grotere groep, een grotere diversiteit aan projecten en meer gezelligheid! Het hoofdthema dit jaar ging over spoken. Niet ieder project hoefde hier iets mee te doen, maar er spookte voldoende om ons oude kaaspakhuis komende Halloween om te toveren tot spookhuis. Kijk de video, en lees snel verder hoe het resultaat hiervan komende Halloween voor iedereen onthuld wordt!

Halloweenable
Vorig jaar ontstond project Ghostenable. Een projectie van spoken, die we tijdens Halloween aan de buurt beschikbaar hebben gesteld. Door met je mobiel naar een url te gaan terwijl je voor ons gebouw stond, riep je een spookverschijning op. Omdat de jaarlijkse Halloween Horror Walk in Hoorn door corona niet door ging, was er toch iets te zien op deze griezelige avond. Wij willen graag nogmaals onze buren bedanken voor hun begrip, de spoken waren wat luidruchtig.

In het interview met het Noord Hollands Dagblad beloofde Casper dat we dit in 2021 weer zouden doen, maar dan nog mooier. Tijdens de Webenable Hackathon 2021 is aan dit project doorontwikkeld. Dit keer met als codename Halloweenable. Er wordt nu gewerkt aan een systeem waarbij een spook zich over meerdere ramen verplaatst, wat het geheel nog dynamischer en enger maakt. Tijdens de hackathon ontstond bij onze bovenburen, The Flying Dutchmen (zij deden ook mee), een geweldig idee voor een écht spook. In de video zie je hier al een klein voorproefje van, de bedoeling is dat dit spook een mooie toevoeging wordt tijdens Halloween! Zet zaterdag 30 en zondag 31 oktober in je agenda, en kom naar de Appelhaven in Hoorn. Als je tegenover ons gebouw staat zie je de spandoeken met instructies vanzelf. Als het regent, kan het ook vanuit de auto!

Deelnemers: Marc Roosendaal, Max Marhsall, Vincent Vu, Jochem van de Berg, Jordy Twisk, PJ Feldberg, Jochem Feldberg.

Andere projecten tijdens de Webenable Hackathon 2021
Naast Halloweenable werd er gewerkt aan een aantal andere projecten:

  • Intelligent bird feeder: een vogel-voer-apparaat uitgerust met camera, dat met behulp van vogel herkenning bepaalt of een vogel wel of geen eten krijgt. Dit om te voorkomen dat bepaalde vogels alles opeten. Het leuke van dit project was dat hier ook 2 niet-developers aan meededen. Zij hielden zich bezig met het ontwerpen en bouwen van de fysieke behuizing.
    Deelnemers: Thijs de Vries, Eric Mels, Roan Mels, en hulp van Xander Koevoet.
  • Raam open sensor: een eenvoudig systeem dat via radiocommunicatie op een display toont welke ramen nog open staan. Handig voor degene die als laatst weg gaat, of degene die de airconditioning aan zet op warme dagen.
    Deelnemers o.a.: Lars Waage, Henk Mollema en hulp van Xander Koevoet.
  • Health Dashboard: een dashboard om de gezondheid van alle systemen weer te geven. Super handig! Vooral ook omdat er al maanden 2 grote TV’s klaar staan hiervoor.
    Deelnemer: Len Goënga.
  • Audible health status: hoe handig is het als je aan de hand van geluid kunt horen of er iets mis gaat? Het idee ontstond in onze nieuwe vergaderruimte, die volgens een strand-thema is ingericht. In deze ruimte spelen we zacht ambient geluid af zodat je het idee hebt dat je echt op het strand bent. Doel van dit project was om, als er iets mis gaat, de meeuwen harder en agressiever hoorbaar zijn. Leuk!!
    Deelnemer: Jan van den Berg.
  • Flight Simulator Motion Platform: dit project is vorig jaar begonnen, en Xander Koevoet nam ook dit jaar weer het voortouw hierin (naast het helpen van andere teams met elektronica). Na vorig jaar besloot hij dat het toch wel belangrijk is een motion-rig met 6 vrijheidsgraden te maken. Daartoe tekende en 3d-printte hij voorafgaand aan de hackathon alle onderdelen, bestelde servo’s en knoopte op de hackathon dag zelf alles aan elkaar tot het werkte! Je ziet dit in de video terug. Een erg indrukwekkend resultaat. Volgend jaar gaan we onderzoeken of het haalbaar is dit in het groot te maken. Mensen kunnen dan bij ons terecht voor een vliegopleiding ?
    Deelnemers:Xander Koevoet, Senad Agovic.
  • Heb je genoeg van wachten bij spoorwegovergangen? Deze applicatie vertelt je wanneer je het best kunt vertrekken door realtime treingegevens te combineren met routeplanning. In 1 dag ontwikkeld, en het werkt!
    Deelnemer: Mark Coenradie.
  • Boring QR-codes: omdat QR-codes er altijd vrij saai uitzien, en vol zitten met foutcorrectie dat misschien ook wel wat minder kan, werd besloten te onderzoeken of het mogelijk is een QR-code minder saai te maken. Verbluffend genoeg is er een resultaat behaald, zie de QR-code onderaan dit blog.
    Deelnemer: Onno van Braam.
  • QR-tetris: in het verlengde van bovenstaande project heeft dit team zich toegelegd op het animeren van QR-codes. Hoe niet-saai is het als een QR-code als Tetris-blokjes in elkaar valt?
    Deelnemers: Joep Grooten en Frank Geerlings.
  • Spiegel reflex camera aansturen vanaf je smartphone: dit team werkte aan een Android app waarmee je een Canon spiegel reflex camera kon aansturen. Je kunt de camera foto’s laten maken en deze foto’s direct verwerken op je telefoon!
    Deelnemers: Mike Houweling, Dillan Kuijpers, Soerinder Somai.
  • Portable sound sensor: als vervolg op de door onze dochter SensorTeam en partnerbedrijf TSRAV ontwikkelde IoTSoundSensor zijn vandaag concrete stappen gezet in het ontwikkelen van een pocket-variant hiervan. Niet voor 24×7 outdoor noise monitoring, maar juist voor specifieke meet-toepassingen. Een disruptieve aanpak!
    Deelnemers: Jeroen Roth, Walter Roos.

In de watten gelegd
Ook dit jaar zijn we met z’n allen weer flink in de watten gelegd. Onze verzorgende heldinnen Gemma en Saffira Lorraine Parker hebben ervoor gezorgd dat we niets te kort kwamen. Van taartjes, tot lunch en buffet van Buriram (één van onze favoriete buren!). En natuurlijk waren alle koelkasten goed gevuld met drankjes, en stond de koffiemachine paraat.
Daarbij hebben Pieter Veldstra en Casper de Geus geprobeerd mensen te helpen, als er bijvoorbeeld te weinig stopcontacten waren, of iemand een netwerkkabel met connectivity nodig had. En Babiche Tervoort en Jeroen Mimpen hebben zich bezig gehouden met het maken van foto/videomateriaal, zodat Peter Horwitz (inclusief drone) weer een geweldige video-registratie in elkaar kon zetten voor ons.

Toeschouwers
Sommige mensen vonden het leuk om alleen even te komen kijken. Dat vonden wij ook. En eten moet je toch. Het leukste is dat een aantal van deze mensen volgend jaar mee wil doen!

Doe je volgend jaar ook mee?
Volgend jaar organiseren we dit evenement natuurlijk weer. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dus meld je aan door onderstaand contactformulier in te vullen, dan sturen we je volgend jaar een uitnodiging!