zo. 17 sep. 2017

Cryptocurrencies versus ethisch verantwoord ondernemen

De Bitcoin breekt record na record. Ook Cryptocurrencies in het algemeen zijn hot en in hoog tempo ontstaan er nieuwe coins. Als ICT-bedrijf is het interessant om deze stroming te volgen en om daar misschien zelfs in te investeren.

Minig-rig

De Bitcoin breekt record na record. Ook Cryptocurrencies in het algemeen zijn hot en in hoog tempo ontstaan er nieuwe coins. Als ICT-bedrijf is het interessant om deze stroming te volgen en om daar misschien zelfs in te investeren. Maar hoe onderneem je zoveel mogelijk ethisch en duurzaam verantwoord als het gaat om Cryptocurrencies?

Want enerzijds is dit natuurlijk leuke materie. Maar de impact op het milieu is op z’n zachtst gezegd zorgwekkend. Complete loodsen worden gevuld met mining-hardware. Feitelijk zetten die slechts elektriciteit in warmte om en ‘vinden’ coins die geen echte waarde vertegenwoordigen. Dus als de coin flopt, is er niets. Dit gebeurt het meeste op plekken waar elektriciteit het goedkoopste is. Op die plekken wordt elektriciteit vaak niet op de meest groene manier opgewekt.

De keuze voor een bepaalde coin: Ethereum

Volgens ons luidt het antwoord op de vraag: onderzoek wat de meest duurzame manier is om hier aan deel te nemen. Namelijk de keuze voor een bepaalde coin: Ethereum. De Ethereum blockchain is niet slechts een blockchain die transacties bijhoudt, zoals Bitcoin. Tijdens het minen van Ethereum voert de mining-computer ook code uit die door ontwikkelaars kan worden gemaakt (smart contracts). Tegen betaling wordt die uitgevoerd door de Ethereum Supercomputer. Dit is het wereldwijde netwerk van Ethereum miners. Op die manier kan de elektriciteit in potentie worden benut voor nuttige doeleinden.

Disclaimer: we weten nog niet of dat echt gaat gebeuren, maar het is een interessante gedachte.

Wat kun je doen met de warmte die ontstaat? 

Zoals je op de beelden kunt zien, hebben we bij Webenable onze eigen mining-rig gebouwd. Dat is een computer met zoveel mogelijk mining-capaciteit. Deze computer verbruikt ongeveer 1000 watt. Dus de mining-rig is eigenlijk een straalkacheltje dat 24/7 aan staat. Door die zo stil mogelijk te maken, is getest om dit apparaat te gebruiken als primaire verwarming bij Casper thuis. Het resultaat was dat de gasrekening afnam met zestig procent. De elektriciteitsrekening compenseerde deze besparing volledig (zelfs iets meer), maar nu werd er niet nutteloos gemined. Leuk extraatje was het gebruiken van de mining-rig als platform om broodjes op te laten rijzen. Slechts een proof-of-concept.

Edit 2020

Na ongeveer een jaar is dit project gestaakt. De mining-rig had teveel TLC nodig en de impact van mining op het milieu neemt zulke schrikbarende vormen aan dat we dit project gestaakt hebben.

Minig-rig als brood rijs kachel
Mining rig als sfeer-lamp
Mining-rig in actie
Mining-rig in actie 2
Mining-rig in actie 3