Webenable Hackathon 2023

Op donderdag 14 september a.s. staat de 5de editie in de agenda.

Webenable Hackathon 2023/Editie nr. 5

Op donderdag 14 september 2023 organiseren wij de 5e editie van de Webenable Hackathon!

Op deze dag wordt het kantoor van Webenable aan de Bierkade in Hoorn weer omgetoverd tot een plek waar iedereen die van technologie houdt zich goed kan vermaken.
Het wordt een ongedwongen dag waar mensen, voorzien van lekker eten, kunnen werken aan projecten waar technologie en innovatie voorop staan.

De Webenable Hackathon is voor mensen die technologie leuk vinden. We zijn immers een technisch bedrijf. Als je niet technisch bent, maar wel mee wilt denken over oplossingen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. En als je gewoon wilt komen kijken ook, want gezelligheid staat voorop!

Thema

Er is dit jaar een thema: energie besparen in huis. Het lijkt ons leuk om manieren te bedenken waarmee huishoudens energie kunnen besparen. De komst van dynamische energietarieven is daar een interessante aanleiding voor. Het lijkt er zelfs op dat er ook mensen meedoen met verstand van warmte- koudetechniek. Daarmee beschikken we over de kennis die nodig is om verder te kunnen denken dan alleen software en hardware.

Culture

Let's
Save
the
planet

Kostenbesparingsapp/Inzicht geven in voordelig energieverbruik

Met een dynamisch energiecontract heb je elk uur van de dag een ander energietarief. Wij willen deze dag een app ontwikkelen die dit makkelijk inzichtelijk maakt. Zo kun je hier op anticiperen en jouw stroomafname die dag plannen. Het Hackathon project bestaat, voorlopig, uit de volgende onderdelen:

Informatie geven
- Meldingen (vanaf ingestelde drempel)
- Herinneringen

Technisch
- Apparaten gepland in-/uitschakelen
- Stroomverbruik uitlezen en analyseren

Join Mark en meld je aan bij zijn team >

Werkplek op zonne-energie/Een proof of concept voor een 'lokale duurzame werkplek'

Er kan van alles met zonne-energie, maar vaak ben je afhankelijk van een grote installatie die door de gebouweigenaar wordt gerealiseerd. Maar is het mogelijk om dit zelf lokaal op te lossen? Gewoon leuk. Casper gaat een proof of concept maken van een werkplek die 100% op zonne-energie werkt. Dus met een zonnepaneel / laadregelaar / accu. En daar dan laptop, docking, schermen, telefoon oplader, zit/sta motor etc op aansluiten en kijken of dit zelfvoorzienend kan zijn. Interessant hierbij is het type accu / omvormer dat gebruikt wordt. Moeten apparaten echt op 220V werken, of is het mogelijk efficiënter op 12V?

Geen software, gewoon lekker componenten uitzoeken, bestellen (vooraf!) en dan dingen aansluiten met vooral veel multimeters! Want meten is weten :-)

Meld je aan voor dit project >

Apparaten uitschakelen/Als je niet in de buurt bent

We kennen allemaal licht dat aan/uit gaat op basis van beweging. Doeltreffend, maar niet optimaal want soms zit je te lang stil of net buiten het gezichtsveld van de bewegingssensor en wordt het soms ineens donker. Veel van ons kennen ook huis automatiseringssystemen die detecteren of er iemand thuis is, en op basis daarvan automatisch licht en verwarming bedienen. Dit project gaat een stap verder: we gaan op basis van je locatie in een huis/gebouw apparaten automatisch bedienen. We gebruiken hiervoor Bluetooth technologie. Stel je voor dat licht automatisch aan/uit gaat op basis van de aanwezigheid van je smartphone in een ruimte? En zo zijn er nog meer dingen te bedenken, zoals klimaatbeheersing, koffiemachine, waterkoeler, TV schermen, printers et cetera.

Meld je aan voor dit project >

Kunstmatige intelligentie/"Artificial intelligence" of "AI"

Ook jouw leven zal de komende tientallen jaren veranderen door kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie zal steeds vaker ingezet worden voor politieke verkiezingscampagnes, voor het diagnosticeren en genezen van ziektes, voor het opsporen van criminelen, voor autorijden zonder stuur, voor het schrijven van leermateriaal en voor het geven van advies op allerlei vlakken (ook aan jou en/of je familieleden).

Begrijp
AI maakt ook fouten. Net als mensen zal zelfs verontwikkelde kunstmatige intelligentie bepaalde onderwerpen onvolledig behandelen en fouten maken. Er zullen mensen nodig blijven die kunstmatige intelligentie heel goed begrijpen. Wil jij een dagje in de fundamentele theorie duiken?

Gebruik
De kracht van AI is al beschikbaar voor jou. Wil jij AI gebruiken om afbeeldingen te ontwerpen, teksten te schrijven of muziek te maken? Misschien heb je al in gedachten welke tools je zou willen uitproberen of sluit je je aan bij een groepje dat al iets gekozen heeft.

Los op
Tsja, kunstmatige intelligentie kost inderdaad veel energie. Misschien lukt het jou wel om een AI te bouwen die alle wereldproblemen oplost, inclusief dat energieprobleem ;)

Meld je aan voor dit project >

Flight Simulator/Een echte, bewegende Flight Simulator

Aan dit project wordt al jaren gewerkt door Xander. Hij ontwikkelt een echte bewegende Flight Simulator gebaseerd op de nieuwste Microsoft Flight Simulator 2020. Er is al een leuke set up met HoneyComb controllers, TrackIR icm één van onze 86" schermen. Maar het gaat vooral om het motion platform. Hiervan heeft Xander al een volledig werkende miniatuurversie gemaakt met zijn 3D printer, en software gemaakt die dit apparaat 'koppelt' an Flight Simulator. Deze koppeling moet natuurlijk nog verbeterd worden, en voor het bouwen van een écht motion platform moet bepaald worden welke onderdelen nodig zijn, of dit wel in ons gebouw past, en of de energievoorziening in het gebouw wel voldoende is.

Een Flight Simulator is veel energiezuiniger dan een echt vliegtuig :-), en hopelijk kunnen we hem op zonne-energie laten werken!

Meld je aan voor dit project >

Quantum computing/Wat kunnen we met kwantummechanica en kwantumcomputers?

Er wordt al lang aan gewerkt door heel veel zeer intelligente mensen. Maar wat is het nou, wat kunnen we ermee en heel belangrijk: wannéér kunnen we er iets mee, en wat is dat dan? Als kwantumcomputers mainstream worden, gaat dit de wereld veranderen, net zoals generative AI dat op dit moment doet. Vind je het leuk om samen met Jochem een dagje onderzoek te doen naar dit fascinerende onderwerp? Meld je dan aan!

Meld je aan voor dit project >

We like to think ahead

Meedoen/Webenable Hackathon 2023

Wil je meedoen? Meld je dan aan! Tijdens de aanmelding kun je een project kiezen waar je aan wilt meewerken of meedenken, of je eigen project bedenken. Na aanmelding zal er contact met je opgenomen worden. Het is namelijk erg leuk om de komende weken al een beetje te starten met het nadenken over het project en misschien al een beetje voorbereiding.

Ik wil meedoen >

Gast/bij de Webenable Hackathon 2023

Voor veel mensen is softwareontwikkeling en programmacode schrijven een mysterie. Reden genoeg om op een laagdrempelige manier kennis te maken met hoe dat in de praktijk verloopt.
Je bent meer dan welkom om gezellig te komen kijken!

Ja ik kom als gast >
Webenable hackathon 2022
Webenable hackathon 2019