Volledige digitalisatie van Betonblock

Webenable ontwikkelt supersnelle nieuwe webshop en backend gekoppeld met ExactOnline

Betonblock levert al jaren herbruikbare stalen mallen van hoge kwaliteit waarin je vloeibaar beton kunt gieten, zodat je grote betonnen legostenen kunt maken. Ideaal om betonresten te gebruiken, maar ook om op locatie eenvoudig muren te bouwen. Er komen steeds meer vormen beschikbaar, zoals trappen, verkeer-afscheiders die je wel eens op de snelweg bij wegwerkzaamheden ziet, maar ook 'tetrapods' die langs kustlijnen gebruikt worden om golven te breken.

Doordat de ambitie is ontstaan wereldwijd te gaan verkopen, kon serieuze digitalisatie niet langer uitgesteld worden, want voor wereldwijde groei was er behoefte aan:

 • Een webshop waar online afgerekend kan worden, zodat marketingpartij Semwerkt alle mogelijke kanalen kan inzetten om de omzet te doen stijgen
 • Een administratiepakket (er werd gekozen voor ExactOnline) waarin zowel adminisratie als voorraad worden bijgehouden
 • Een software applicatie die 'alles aan elkaar knoopt' en ervoor zorgt dat personeel niet verdrinkt in vele administratieve handelingen als het aantal orders per dag toeneemt.

Omdat we bij HouthandelOnline.nl al eerder explosieve groei hebben meegemaakt, wisten we precies wat ons te doen stond:

Analyse / fasering: een goed plan maken
Samen met Betonblock maakten we een analyse van hun processen, denk hierbij aan:

 • Een klant vraagt om advies of een offerte, hoe handel je dit af en hoe pas je upselling toe?
 • Er komt een bestelling binnen / er is een offerte geaccepteerd en betaald: wat moet er dan allemaal gebeuren voor een goede vastlegging in de administratie én levering van de order?
 • etc

Dit doen we bij Webenable altijd samen bij ons op kantoor met behulp van onze Smart Boards.

Daarna maakten we een roadmap en stelden 3 Fasen samen:

Fase I:

 • Een nieuwe webshop, volgens een compleet nieuw design. Uiteraard supersnel door het Webenable Hydrazine Framework.
 • Een backend die gekoppeld is aan zowel de website als ExactOnline, van waaruit de uitgewerkte processen zo eenvoudig mogelijk kunnen worden uitgevoerd, met zoveel mogelijk automatisering.
 • Doel: met behoud van Google ranking en online omzet de verkopen via een nieuw systeem laten verlopen dat de werkdruk op medewerkers flink verlaagt én de inwerktijd van een nieuwe medewerker zo laag mogelijk krijgt.

Fase II:

 • Op de basis die in Fase 1 is ontwikkeld de marketing uitbreiden (inclusief vergaande metingen ten behoeve van het optimaliseren van campagnes)
 • Na analyse van de nieuwe site de conversie ervan verbeteren, dit kan pas echt goed gebeuren als de site enige maanden live is
 • Een uitbreiding naar USA

Fase III:

Naar verwachting is de omzet inmiddels gestegen, en zijn er weer optimalisaties binnen de interne processen nodig zoals bijvoorbeeld:

 • Inkoop automatisering, en koppelen van voorraad en verwachte voorraad aan beschikbaarheid op de website
 • Verbeteringen om het interne proces weer soepeler te laten verlopen. Wat dat is, dat weten we tzt pas

Ontwikkeling
Omdat tijdens het ontwikkelen de processen binnen Betonblock vaak nog niet 100% duidelijk bleken, er uitzonderingen bestonden die tijdens de analysefase niet boven water waren gekomen én er door voorstschrijdend inzicht betere ideeen ontstonden vonden er tijdens de ontwikkelfase veel sessies plaats om een en ander goed uit te denken. Dit is een onderdeel waar we 'doorheen' moesten om op een punt te komen vanaf waar de organisatie profijt kon gaan hebben van het nieuwe systeem. Uiteindelijk is het gelukt een systeem te ontwikkelen dat een goede basis biedt voor een wereldwijd verkopende handelsorganisatie.

Integratie met ExactOnline
ExactOnline biedt naast administratie een volledige ERP oplossing met voorraadbeheer mogelijkheden. Het nadeel van ExactOnline is dat de schermen gewoon niet gebruikersvriendelijk zijn. Een gebruiker moet écht leren ermee te werken omdat er rekening gehouden moet worden met veel conventies. Dat is begrijpelijk, want generieke software zoals ExactOnline kan nooit 100% aansluiten op processen van een bedrijf. Ieder bedrijf doet dingen namelijk nét iets anders, en juist daar haalt een onderneming zijn concurrentiepositie uit.
Nadat ExactOnline ingericht was door de implementatiepartner zijn we ExactOnline gaan koppelen via de API. Uiteindelijk is er een situatie ontstaan waarbij de mensen die orders verwerken alleen in de backend hoeven te werken, en de administratie alleen in ExactOnline. Een mooi uitgangspunt voor verdere groei!

Go live
De nieuwe webshop en backend zijn op 14 maart 2023 live gegaan.

We provide new opportunities and growth